Autorzy projektu: Lidia Picz, Tomasz Grabus, Marek Ćwikła

 Realizatorzy projektuLidia Picz, Tomasz Grabus, Marek Ćwikła

 Termin realizacji: Rok szkolny 2023/24

 Raz w tygodniu

 Uczestnicy projektu: uczniowie klas 5D SPU, 8B SPU, 2D PP, RW2  

 Wprowadzenie:

            Pierwszą potrzebą jaką zaspokaja niemowlę jest poszukiwanie pokarmu. Bierne spożywanie płynnych pokarmów ewaluuje w spożywanie samodzielne pokarmów o różnej konsystencji. Dwu- Trzylatek poprzez naśladowanie oraz samodzielne próby stara się przyrządzić lub pomóc w tworzeniu potraw aby móc stać się samodzielnym w zdobywaniu pokarmu. Jeżeli damy człowiekowi rybę będzie syty tylko przez chwilę, natomiast jeżeli nauczymy go łowić nie będzie czuł już głodu. Zamiast karmić i wyręczać dzieci nauczmy je, planowania, myślenia praktycznego. Umiejętność samodzielnego wykonania nawet najłatwiejszej czynności buduje w uczniu pewność siebie i chęć dalszego rozwoju.  Taki cel przyświeca realizatorom owego projektu

Cele ogólne projektu:

  • Dostarczanie nowych wrażeń dotykowych;
  • Rozwijanie wyobraźni;
  • Integrowanie uczniów podczas wspólnych zajęć:
  • Budowanie pewności siebie oraz umiejętności współpracy w grupie;

 Cele szczegółowe projektu:

  • Usprawnianie motoryki małej poprzez naturalne czynności wykonywane podczas przyrządzania potraw (krojenie, rozdrabnianie, zagniatanie ciasta itp.)
  • Rozwijanie myślenia przyczynowo-skutkowego podczas przyrządzania potraw
  • Określanie kolejności zdarzeń w przepisach kulinarnych
  • Zachęcanie dzieci do próbowania nowych smaków
  • Poznawanie zasad zdrowego odżywiania
  • Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych
  • Rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych
  • Kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem zasad higieny
  • Rozwijanie umiejętności posługiwania się sztućcami
  • Uwrażliwianie dzieci na prawidłowe zachowanie przy stole
  • Nauka oraz doskonalenie samodzielnego spożywania posiłków w różnej strukturze
  • rozwijanie umiejętności estetycznego spożywania posiłku
  • rozwijanie pomagania oraz proszenia o pomoc.

 Formy Pracy:

  • zajęcia grupowe

 Metody Pracy

  • zajęcia praktyczne

Narzędzia pracy:

  • sztućce, naczynia, miski, garnki
  • mały oraz duży sprzęt AGD
  • dłonie

 Ewaluacja

  • raz w miesiącu
  • na zakończenie projektu

 Plan pracy- potrawy:

  • Wrzesień
    • Pizza,
    • makaron carnobara,
    • ciasto Drożdżowe,
    • sałatka warzywna
  • Październik
    • Sałatka owocowa,
    • ciasto śliwkowe,
    • jabłecznik
    • warkocze z ciasta francuskiego
  • Listopad
    • Sałatka warzywna
    • sok z jabłek i marchwi
    • ciasto z dyni
    • zupa dyniowa
  • Grudzień
    • Pierniki
    • Choinkowe ciasteczka
    • Zupa grzybowa
    • krokiety
  • Styczeń
    • Koktajl owocowy
    • Wafle dla Babci i dziadka
    • Owsiane ciasteczka,
  • Luty
    • Chruściki
    • Deser owocowy
  • Marzec
    • Naleśniki
    • Jajka faszerowane
    • mazurek
    • Sałatka warzywna
  • Kwiecień
    • Kolorowe kanapki
    • Leczo
    • Wiosenna sałatka
    • Wiosenna pizza
  • Maj
    • Owocowe koreczki
    • Kremówki
    • Chłodnik
    • Owocowy budyń
  • Czerwiec
    • Sernik na zimno
    • Koktajl z truskawek
    • Owocowe lody
    • Galaretowe desery

 *Plan może ulec ewaluacji