Autorzy projektu: Lidia Picz, Tomasz Grabus, Marek Ćwikła
Realizatorzy projektu: Lidia Picz, Tomasz Grabus, Marek Ćwikła
Termin realizacji: Rok szkolny 2023/24
Raz w tygodniu
Uczestnicy projektu: uczniowie klas 5D SPU, 8B SPU, 2D PP, RW2
Wprowadzenie:
Pierwszą potrzebą jaką zaspokaja niemowlę jest poszukiwanie pokarmu. Bierne spożywanie płynnych pokarmów ewaluuje w spożywanie samodzielne pokarmów o różnej konsystencji. Dwu- Trzylatek poprzez naśladowanie oraz samodzielne próby stara się przyrządzić lub pomóc w tworzeniu potraw aby móc stać się samodzielnym w zdobywaniu pokarmu. Jeżeli damy człowiekowi rybę będzie syty tylko przez chwilę, natomiast jeżeli nauczymy go łowić nie będzie czuł już głodu. Zamiast karmić i wyręczać dzieci nauczmy je, planowania, myślenia praktycznego. Umiejętność samodzielnego wykonania nawet najłatwiejszej czynności buduje w uczniu pewność siebie i chęć dalszego rozwoju. Taki cel przyświeca realizatorom owego projektu
Cele ogólne projektu:
- Dostarczanie nowych wrażeń dotykowych;
- Rozwijanie wyobraźni;
- Integrowanie uczniów podczas wspólnych zajęć:
- Budowanie pewności siebie oraz umiejętności współpracy w grupie;
Cele szczegółowe projektu:
- Usprawnianie motoryki małej poprzez naturalne czynności wykonywane podczas przyrządzania potraw (krojenie, rozdrabnianie, zagniatanie ciasta itp.)
- Rozwijanie myślenia przyczynowo-skutkowego podczas przyrządzania potraw
- Określanie kolejności zdarzeń w przepisach kulinarnych
- Zachęcanie dzieci do próbowania nowych smaków
- Poznawanie zasad zdrowego odżywiania
- Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych
- Rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych
- Kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem zasad higieny
- Rozwijanie umiejętności posługiwania się sztućcami
- Uwrażliwianie dzieci na prawidłowe zachowanie przy stole
- Nauka oraz doskonalenie samodzielnego spożywania posiłków w różnej strukturze
- rozwijanie umiejętności estetycznego spożywania posiłku
- rozwijanie pomagania oraz proszenia o pomoc.
Formy Pracy:
- zajęcia grupowe
Metody Pracy
- zajęcia praktyczne
Narzędzia pracy:
- sztućce, naczynia, miski, garnki
- mały oraz duży sprzęt AGD
- dłonie
Ewaluacja
- raz w miesiącu
- na zakończenie projektu
Plan pracy- potrawy:
- Wrzesień
- Pizza,
- makaron carnobara,
- ciasto Drożdżowe,
- sałatka warzywna
- Październik
- Sałatka owocowa,
- ciasto śliwkowe,
- jabłecznik
- warkocze z ciasta francuskiego
- Listopad
- Sałatka warzywna
- sok z jabłek i marchwi
- ciasto z dyni
- zupa dyniowa
- Grudzień
- Pierniki
- Choinkowe ciasteczka
- Zupa grzybowa
- krokiety
- Styczeń
- Koktajl owocowy
- Wafle dla Babci i dziadka
- Owsiane ciasteczka,
- Luty
- Chruściki
- Deser owocowy
- Marzec
- Naleśniki
- Jajka faszerowane
- mazurek
- Sałatka warzywna
- Kwiecień
- Kolorowe kanapki
- Leczo
- Wiosenna sałatka
- Wiosenna pizza
- Maj
- Owocowe koreczki
- Kremówki
- Chłodnik
- Owocowy budyń
- Czerwiec
- Sernik na zimno
- Koktajl z truskawek
- Owocowe lody
- Galaretowe desery
*Plan może ulec ewaluacji