Spis treści

 

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki na 40 sztuk:

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa

Nadzienie:

  • powidła śliwkowe, twarda marmolada

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżek wrzątku

  POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, STOLNICA LUB BLAT, WAŁEK DO CIASTA, BLACHA DO PIECZENIA     I OCZYWIŚCIE FARTUCH OCHRONNY

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę i miękkie masło, pokrojone na kawałki. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Ciasto podzielić na pięć równych części.
  3. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
  4. Na każdy trójkąt nałożyć pół łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.

 Przygotować lukier. Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych rogalikach.

   

 

Bananowy chlebek

 Często zdarza się, że w domu zalegają nam banany – jeżeli masz w domu 4 dojrzałe banany i nie masz na nie pomysłu, możesz samodzielnie bądź z pomocą opiekuna wykonać prosty chlebek bananowy. Podsyłam Wam przepis. :)

 Potrzebujemy :

 4 dojrzałe banany

  • kostkę masła (200 gram)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczyptę soli
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki posiekanych dowolnych orzechów (np. włoskich)
  • 1 szklankę wiórków kokosowych
  • miski, łyżki, blachę keksową, papier do pieczenia

 Przygotowanie:

 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W razie potrzeby poproś o pomoc osobę dorosłą.

  1. Przygotuj blachę keksową – wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. W rondelku (przy pomocy osoby dorosłej) roztop masło.
  3. Przygotuj miskę. Wbij do niej jajka. Roztrzep je przy pomocy miksera.
  4. Przygotuj mniejszą miskę. Obierz banany ze skórki. Umieść je w misce i rozgnieć je widelcem. Przełóż banany do roztrzepanych wcześniej jajek i wymieszaj.
  5. Wsyp do miski wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną szczyptę soli, posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj składniki łyżką.
  6. Do miski z suchymi składnikami powoli wlej roztopione masło z rondelka oraz jajka i banany z drugiej miski. Całość wymieszaj łyżką do dokładnego połączenia się składników.
  7. Całą masę bananową wlej do przygotowanej wcześniej blachy.
  8. Chlebek bananowy pieczemy przez godzinę (do suchego patyczka). Poproś osobę dorosłą o umieszczenie blachy w piekarniku.