Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki na 40 sztuk:
Ciasto krucho- drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
Nadzienie:
- powidła śliwkowe, twarda marmolada
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżek wrzątku
POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, STOLNICA LUB BLAT, WAŁEK DO CIASTA, BLACHA DO PIECZENIA I OCZYWIŚCIE FARTUCH OCHRONNY
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę i miękkie masło, pokrojone na kawałki. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Ciasto podzielić na pięć równych części.
- Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
- Na każdy trójkąt nałożyć pół łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
Przygotować lukier. Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych rogalikach.
Bananowy chlebek
Często zdarza się, że w domu zalegają nam banany – jeżeli masz w domu 4 dojrzałe banany i nie masz na nie pomysłu, możesz samodzielnie bądź z pomocą opiekuna wykonać prosty chlebek bananowy. Podsyłam Wam przepis. :)
Potrzebujemy :
4 dojrzałe banany
- kostkę masła (200 gram)
- ¾ szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczyptę soli
- 4 jajka
- 0,5 szklanki posiekanych dowolnych orzechów (np. włoskich)
- 1 szklankę wiórków kokosowych
- miski, łyżki, blachę keksową, papier do pieczenia
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W razie potrzeby poproś o pomoc osobę dorosłą.
- Przygotuj blachę keksową – wyłóż ją papierem do pieczenia.
- W rondelku (przy pomocy osoby dorosłej) roztop masło.
- Przygotuj miskę. Wbij do niej jajka. Roztrzep je przy pomocy miksera.
- Przygotuj mniejszą miskę. Obierz banany ze skórki. Umieść je w misce i rozgnieć je widelcem. Przełóż banany do roztrzepanych wcześniej jajek i wymieszaj.
- Wsyp do miski wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną szczyptę soli, posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj składniki łyżką.
- Do miski z suchymi składnikami powoli wlej roztopione masło z rondelka oraz jajka i banany z drugiej miski. Całość wymieszaj łyżką do dokładnego połączenia się składników.
- Całą masę bananową wlej do przygotowanej wcześniej blachy.
- Chlebek bananowy pieczemy przez godzinę (do suchego patyczka). Poproś osobę dorosłą o umieszczenie blachy w piekarniku.