Strona 32 z 33
Muffiny z jabłkami
Składniki na 12 sztuk
- 2 jabłka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 250 g mąki
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 170 g cukru (może być trzcinowy)
POTRZEBNE BĘDĄ: MISKI, BLACHA DO PIECZENIA MUFFINEK, PAPILOTY, TARKA DO JABŁEK, NÓŻ I OCZYWIŚCIE FARTUCH OCHRONNY
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Roztopić masło w misce, wlać mleko, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier, dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać mokre składniki oraz tarte jabłka, wymieszać (delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników).
- Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu.