Spis treści

 

DOMOWA PIZZA

Składniki na ciasto:

  • 40 dkg mąki
  • 2 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • ok 40 dkg żółtego sera, szynka, pieczarki, ogórki konserwowe, papryka (wg uznania co kto lubi)
  • koncentrat pomidorowy, zioła (oregano, bazylia) 

POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, DESKA DO KROJENIA, NÓŻ, BLACHA DO PIECZENIA, TARKA DO SERA I OCZYWIŚCIE FARTUCH OCHRONNY 

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodać cukier, sól, wkruszyć drożdże, dodać olej, wlać ciepłe mleko.
  2. Zarobić ciasto, przykryć czystą ścierką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 min)
  3. Ciasto wyłożyć na blachę, posmarować koncentratem z ziołami.
  4. Pokroić szynkę, paprykę, ogórki konserwowe, pieczarki…
  5. Ułożyć na cieście, posypać tartym serem.
  6. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

   

 

 

„LAZANIA”- ZAPIEKANKA

Składniki :

  • 1 OPAKOWANIE- 0,5 KG MAKARONU WSTĄŻKI
  • 0,5 KG PIECZAREK
  • 0,5 KG MIĘSA MIELONEGO
  • 1 ŚMIETANA
  • 20- 30 DKG ŻÓŁTEGO SERA
  • 2 CEBULE
  • 1 ŁYŻKA MĄKI
  • SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA W PROSZKU, WEGETA
  • KONCENTRAT POMIODOROWY- SŁOICZEK
  • KECZUP- 4 ŁYŻKI

 POTRZEBNE BĘDĄ:

DESKA DO KROJENIA, NÓŻ, TARKA DO SERA, NACZYNIE DO ZAPIEKANIA, GARNEK,

PATELNIA I OCZYWIŚCIE FARTUCH OCHRONNY

 Wykonanie :

  1. GRZYBY ORAZ CEBULĘ ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH- USMAŻYĆ.
  2. USMAŻONE GRZYBY ZALAĆ ŚMIETANĄ ZMIESZANĄ Z ŁYŻKĄ MĄKI- DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM.
  3. MIĘSO MIELONE USMAŻYĆ, DODAĆ POSZATKOWANĄ CEBULĘ- SMAŻYĆ JESZCZE OK 3 MINUTY.
  4. DO MIĘSA MIELONEGO DODAĆ: PIEPRZ, SÓL, PAPRYKĘ, WEGETĘ, PRZECIER POMIDOROWY I KECZUP.
  5. UGOTOWAĆ MAKARON WG PRZEPISU NA OPAKOWANIU.
  6. UKŁADAĆ ZAPIEKANKĘ W NACZYNIU ŻAROODPORNYM WARTSWAMI:
  • MAKARON
  • MIĘSO
  • MAKARON
  • GRZYBY
  • STARTY SER
  1. ZAPIEKAĆ W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 STOPNI C PRZEZ 30- 40 MINUT.