Strona 31 z 33
DOMOWA PIZZA
Składniki na ciasto:
- 40 dkg mąki
- 2 dkg drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Dodatki:
- ok 40 dkg żółtego sera, szynka, pieczarki, ogórki konserwowe, papryka (wg uznania co kto lubi)
- koncentrat pomidorowy, zioła (oregano, bazylia)
POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, DESKA DO KROJENIA, NÓŻ, BLACHA DO PIECZENIA, TARKA DO SERA I OCZYWIŚCIE FARTUCH OCHRONNY
Przygotowanie:
- Do mąki dodać cukier, sól, wkruszyć drożdże, dodać olej, wlać ciepłe mleko.
- Zarobić ciasto, przykryć czystą ścierką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 min)
- Ciasto wyłożyć na blachę, posmarować koncentratem z ziołami.
- Pokroić szynkę, paprykę, ogórki konserwowe, pieczarki…
- Ułożyć na cieście, posypać tartym serem.
- Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
„LAZANIA”- ZAPIEKANKA
Składniki :
- 1 OPAKOWANIE- 0,5 KG MAKARONU WSTĄŻKI
- 0,5 KG PIECZAREK
- 0,5 KG MIĘSA MIELONEGO
- 1 ŚMIETANA
- 20- 30 DKG ŻÓŁTEGO SERA
- 2 CEBULE
- 1 ŁYŻKA MĄKI
- SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA W PROSZKU, WEGETA
- KONCENTRAT POMIODOROWY- SŁOICZEK
- KECZUP- 4 ŁYŻKI
POTRZEBNE BĘDĄ:
DESKA DO KROJENIA, NÓŻ, TARKA DO SERA, NACZYNIE DO ZAPIEKANIA, GARNEK,
PATELNIA I OCZYWIŚCIE FARTUCH OCHRONNY
Wykonanie :
- GRZYBY ORAZ CEBULĘ ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH- USMAŻYĆ.
- USMAŻONE GRZYBY ZALAĆ ŚMIETANĄ ZMIESZANĄ Z ŁYŻKĄ MĄKI- DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM.
- MIĘSO MIELONE USMAŻYĆ, DODAĆ POSZATKOWANĄ CEBULĘ- SMAŻYĆ JESZCZE OK 3 MINUTY.
- DO MIĘSA MIELONEGO DODAĆ: PIEPRZ, SÓL, PAPRYKĘ, WEGETĘ, PRZECIER POMIDOROWY I KECZUP.
- UGOTOWAĆ MAKARON WG PRZEPISU NA OPAKOWANIU.
- UKŁADAĆ ZAPIEKANKĘ W NACZYNIU ŻAROODPORNYM WARTSWAMI:
- MAKARON
- MIĘSO
- MAKARON
- GRZYBY
- STARTY SER
- ZAPIEKAĆ W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 STOPNI C PRZEZ 30- 40 MINUT.