NALEŚNIKI Z SERKIEM WANILIOWYM I Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
Dziś chcemy zachęcić wszystkich do przygotowania dania prostego i codziennego –
jednak w zupełnie nowej odsłonie.
Ten duet z pewnością zaskoczy nie jedno podniebienie. W tym momencie nie pozostaje nam nic innego tylko zachęcić wszystkich do pracy i życzyć oczywiście smacznego !
PRZYGOTUJ:
MIKSER, DUŻĄ MISKĘ, PATELNIĘ, SITKO DO PRZESIEWANIA MĄKI, PĘDZELEK DO OLEJU, ŁOPATKĘ.
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE :
- OPAKOWANIE SERKA WANILIOWEGO
- 200 GRAMÓW MĄKI
- 5 JAJEK
- 2 ŁYŻKI OLEJU
- 3 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
- 500 MILILITRÓW MLEKA
- SZCZYPTA SOLI
WYKONANIE :
PRZED ROZPOCZĘCIEM PRAC PAMIĘTAJ O UMYCIU RĄK I JAJEK.
- ROZBIJ JAJKA DO MISKI I WYMIESZAJ JE MIKSEREM DO UZYSKANIA JEDNOLITEJ KONSYSTENCJI
- DODAJ 2 ŁYŻKI MĄKI I WSZYSTKO WYMIESZAJ MIKSEREM
- DO MASY DODAJ MLEKO I PONOWNIE UŻYJ MIKSERA
- DODAJ MĄKĘ PRZESYPANĄ PRZEZ SITO
- ZMIKSUJ CAŁOŚĆ
- DODAJ 2 ŁYŻKI OLEJU
- DODAJ 3 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
- KILKOMA KROPLAMI OLEJU WYSMARUJ PATELNIĘ
- ŁYŻKĄ WAZOWĄ NALEJ CIASTO NA PATELNIĘ
- ROZPROWADŹ CIASTO RÓWNOMIERNIE PO POWIERZCHNI PATELNI I PIECZ Z KAŻDEJ STRONY OKOŁO 2 MINUTY
- USMAŻONY NALEŚNIK POŁÓŻ NA TALERZ I POSMARUJ SERKIEM WANILIOWYM
- NASTĘPNIE DODAJ PRAŻONE JABŁKA I ZWIŃ W DOWOLNY SPOSÓB
- NALEŚNIKI SĄ GOTOWE.
Kisiel – pomysł na podwieczorek
Składnik : 1 kisiel o dowolnym smaku.
Sposób przygotowania:
- z 0,5 litra zimnej wody odlej 1/3 szklanki, wsyp do niej zawartość torebki i dobrze wymieszaj
- resztę wody zagotuj dodając 2 łyżki cukru.
- do gotującej się wody wlej rozmieszany proszek z torebki, ciągle mieszając
- gotuj jeszcze przez chwilę.
- zawartość przelej do salaterki; możesz dołożyć np. maliny.
- Gotowe .Smacznego.
Tak wygląda przygotowany kisiel.
Muffinki z czekoladą
Składniki:
300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 100 ml oleju
- 250 ml mleka
- 100 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania:
Na początek wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy).
- Następnie dodaj wszystkie składniki płynne (jajko, olej, mleko)
- Ciasto dokładnie mieszaj łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Po łyżce ciasta nałóż do papierowej papilotki, na środku każdej babeczki wetknij po kostce czekolady.
- Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Tryb „góra – dół” Pod koniec pieczenia dobrze jest ukłuć drewnianym patyczkiem babeczkę, aby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta.
Poniżej zamieszczam link do filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=kE5oGIipRmY
Ciasteczka francuskie z jabłkiem
Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
- Ciasto francuskie – dostępne w każdym dyskoncie np. Biedronka, Lidl
- 100 g cukru pudru
- Kilka jabłek
- 2 żółtka
- 14 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- 5 łyżeczki sody oczyszczone
Sposób przygotowania:
- Rozpakuj ciasto i ułóż na blacie stołu
- Obierz jabłko ze skórki i pokrój w drobne plasterki lub utrzyj na tarce
- Wytnij z ciasta równe kwadraciki – patrz filmik
- Poukładaj na cieście (kwadracikach) obrany lub utarty owoc dokładnie go zawijając. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj żółtkiem
- Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 220 stopni.
- Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika. Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
- Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy
https://www.youtube.com/watch?v=5EepyhxOr1M
Piegowate ciasteczka
Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- 5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g kolorowych cukierków czekoladowych/ pokrojonych ciasteczek (np. lentilki, M&M'S/ Oreo)
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym.
Następnie utrzyj mikserem miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę.
- Ciasto zawiń w przezroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia.
- Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze. Każdą kulkę lekko spłaszcz i wciśnij w nią kilka kolorowych cukierków.
- Piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika.
Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy
https://www.youtube.com/watch?v=JsOPmTMpq-w
Racuszki z bananami
Zdjęcie: wikipedia
Składniki:
- 2 - 4 jajka.
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 2-3 dojrzałe banany
- Sok z cytryny
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
- Miksujemy jajka i mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Do ciasta wrzucamy banany i wszystko jeszcze raz mieszamy łyżką.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuszki.
- Po usmażeniu odsączamy racuszki na ręczniku papierowym.
- Możemy je zjeść z naszą ulubioną konfiturą, syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem.
Poniżej podaję Wam link jak wykonać racuszki:
https://www.youtube.com/watch?v=_pWcLJ7xe2M
Omlet
Składniki:
- 2 jajka, szczypta soli,
- 2 łyżki mąki DODATKOWO syrop klonowy,
- dżem lub puder, lub ½ szklanki startego żółtego sera.
Wykonanie:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Żółtka utrzyj z mąką, jeśli będą zbyt gęste dodaj odrobinę zimnej wody.
- Patelnię (niedużą, najlepiej do 20 cm średnicy) rozgrzej i rozsmaruj na niej łyżkę masła (zarówno dno, jak i boki).
- Delikatnie wyłóż masę jajeczną na patelnię i smaż omlet przez ok.4 minuty na średnim ogniu.
- Przełóż omlet na drugą stronę – jeśli nie masz wprawy, zsuń omlet na talerz, nakryj patelnią i odwróć wszystko „do góry nogami”. Smaż omlet przez ok. 3 minuty.
- Przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.
- Jeśli masz ochotę na omlet z serem, posyp go od razu po odwróceniu na patelni. Omlet będzie się smażył, a w tym czasie ser się roztopi.
Z książki „Ale pycha, pełno smaków dla dzieciaków” autorstwa Katarzyny Biegańskiej.