Spis treści

NALEŚNIKI Z SERKIEM WANILIOWYM I Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Dziś chcemy zachęcić wszystkich do przygotowania dania prostego i codziennego –

 jednak w zupełnie nowej odsłonie.

Ten duet z pewnością zaskoczy nie jedno podniebienie. W tym momencie nie pozostaje nam nic  innego tylko zachęcić wszystkich do pracy i życzyć oczywiście smacznego !


PRZYGOTUJ:


MIKSER, DUŻĄ MISKĘ, PATELNIĘ, SITKO DO PRZESIEWANIA MĄKI, PĘDZELEK DO OLEJU, ŁOPATKĘ.


ARTYKUŁY SPOŻYWCZE :

  • OPAKOWANIE SERKA WANILIOWEGO
  • 200 GRAMÓW MĄKI
  • 5 JAJEK
  • 2 ŁYŻKI OLEJU
  • 3 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
  • 500 MILILITRÓW MLEKA
  • SZCZYPTA SOLI

    WYKONANIE :

PRZED ROZPOCZĘCIEM PRAC PAMIĘTAJ O UMYCIU RĄK I JAJEK.

  • ROZBIJ JAJKA DO MISKI I WYMIESZAJ JE MIKSEREM DO UZYSKANIA JEDNOLITEJ KONSYSTENCJI
  • DODAJ 2 ŁYŻKI MĄKI I WSZYSTKO WYMIESZAJ MIKSEREM
  • DO MASY DODAJ MLEKO I PONOWNIE UŻYJ MIKSERA
  • DODAJ MĄKĘ PRZESYPANĄ PRZEZ SITO
  • ZMIKSUJ CAŁOŚĆ
  • DODAJ 2 ŁYŻKI OLEJU
  • DODAJ 3 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
  • KILKOMA KROPLAMI OLEJU WYSMARUJ PATELNIĘ
  • ŁYŻKĄ WAZOWĄ NALEJ CIASTO NA PATELNIĘ
  • ROZPROWADŹ CIASTO RÓWNOMIERNIE PO POWIERZCHNI PATELNI I PIECZ Z KAŻDEJ STRONY OKOŁO 2 MINUTY
  • USMAŻONY NALEŚNIK POŁÓŻ NA TALERZ I POSMARUJ SERKIEM WANILIOWYM
  • NASTĘPNIE DODAJ PRAŻONE JABŁKA I ZWIŃ W DOWOLNY SPOSÓB
  • NALEŚNIKI SĄ GOTOWE.

 

 

 

 

Kisiel – pomysł na podwieczorek

Składnik : 1 kisiel o dowolnym smaku.

Sposób przygotowania:

  • z 0,5 litra zimnej wody odlej 1/3 szklanki, wsyp do niej zawartość torebki i dobrze wymieszaj
  • resztę wody zagotuj dodając 2 łyżki cukru.
  • do gotującej się wody wlej rozmieszany proszek z torebki, ciągle mieszając
  • gotuj jeszcze przez chwilę.
  • zawartość przelej do salaterki; możesz dołożyć np. maliny.
  • Gotowe .Smacznego.

Tak wygląda przygotowany kisiel.

 

 

 

 

Muffinki z czekoladą

 

 Składniki:

 300 g mąki pszennej (2 szklanki)

  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 100 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 100 g czekolady deserowej

 Sposób przygotowania:

 Na początek wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy).

  1. Następnie dodaj wszystkie składniki płynne (jajko, olej, mleko)
  2. Ciasto dokładnie mieszaj łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  3. Po łyżce ciasta nałóż do papierowej papilotki, na środku każdej babeczki wetknij po kostce czekolady.
  4. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Tryb „góra – dół” Pod koniec pieczenia dobrze jest ukłuć drewnianym patyczkiem babeczkę, aby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta.

Poniżej zamieszczam link do filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=kE5oGIipRmY

 

 

Ciasteczka francuskie z jabłkiem

  Zdjęcie Wikipedia

Składniki:

  • Ciasto francuskie – dostępne w każdym dyskoncie np. Biedronka, Lidl
  • 100 g cukru pudru
  • Kilka jabłek
  • 2 żółtka
  • 14 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżeczki sody oczyszczone

Sposób przygotowania:

  1. Rozpakuj ciasto i ułóż na blacie stołu
  2. Obierz jabłko ze skórki i pokrój w drobne plasterki lub utrzyj na tarce
  3. Wytnij z ciasta równe kwadraciki – patrz filmik
  4. Poukładaj na cieście (kwadracikach) obrany lub utarty owoc dokładnie go zawijając. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj żółtkiem
  5. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 220 stopni.
  6. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika. Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
  7. Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy

https://www.youtube.com/watch?v=5EepyhxOr1M

 

 

Piegowate ciasteczka

 

Zdjęcie Wikipedia

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g kolorowych cukierków czekoladowych/ pokrojonych ciasteczek (np. lentilki, M&M'S/ Oreo)

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym.

Następnie utrzyj mikserem miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę.

  1. Ciasto zawiń w przezroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia.
  2. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze. Każdą kulkę lekko spłaszcz i wciśnij w nią kilka kolorowych cukierków.
  3. Piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika.

 

Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy

https://www.youtube.com/watch?v=JsOPmTMpq-w

 

 

Racuszki z bananami

Zdjęcie: wikipedia

 

Składniki:

  • 2 - 4 jajka.
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 2-3 dojrzałe banany
  • Sok z cytryny
  • olej do smażenia

 Wykonanie:

  1. Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
  2. Miksujemy jajka i mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Do ciasta wrzucamy banany i wszystko jeszcze raz mieszamy łyżką.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuszki.
  4. Po usmażeniu odsączamy racuszki na ręczniku papierowym.
  5. Możemy je zjeść z naszą ulubioną konfiturą, syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem.

 Poniżej podaję Wam link jak wykonać racuszki:

https://www.youtube.com/watch?v=_pWcLJ7xe2M

 

 

Omlet

Składniki:

  • 2 jajka, szczypta soli,
  • 2 łyżki mąki DODATKOWO syrop klonowy,
  • dżem lub puder, lub ½ szklanki startego żółtego sera.

Wykonanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Żółtka utrzyj z mąką, jeśli będą zbyt gęste dodaj odrobinę zimnej wody.
  2. Patelnię (niedużą, najlepiej do 20 cm średnicy) rozgrzej i rozsmaruj na niej łyżkę masła (zarówno dno, jak i boki).
  3. Delikatnie wyłóż masę jajeczną na patelnię i smaż omlet przez ok.4 minuty na średnim ogniu.
  4. Przełóż omlet na drugą stronę – jeśli nie masz wprawy, zsuń omlet na talerz, nakryj patelnią i odwróć wszystko „do góry nogami”. Smaż omlet przez ok. 3 minuty.
  5. Przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.
  6. Jeśli masz ochotę na omlet z serem, posyp go od razu po odwróceniu na patelni. Omlet będzie się smażył, a w tym czasie ser się roztopi.

Z książki „Ale pycha, pełno smaków dla dzieciaków” autorstwa Katarzyny Biegańskiej.