Spis treści

 

Ciasto na jesienne dni

Na osłodę jesiennych wieczorów przesyłam Wam przepis na ciasto czekoladowe. Ciasto robiliśmy już
razem w internacie, więc na pewno dacie radę z drobną pomocą osób dorosłych. Sposób
wypróbowany i smaczny. Pamiętaj wyjąć wcześniej jajka z lodówki, by miały temperaturę otoczenia.

Potrzebujemy:

 200 g czekolady (może być 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) – 2 tabliczki
 ½ szklanki mleka
 3 jajka
 1 szklanka cukru drobnego
 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 120 g masła
 Tortownica o średnicy około 23-24 cm
 Papier do pieczenia

Wykonanie :

1. Poproś osobę dorosłą bądź samodzielnie ustaw piekarnik na 175 stopni.
2. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia i dokładnie zapnij jej obręcz.
3. Połam czekoladę na kostki.
4. Weź rondelek. Umieść w nim masło i czekoladę. Roztop składniki na minimalnym ogniu
(poproś o pomoc osobę dorosłą).
5. Wymieszane w rondelku masło i czekoladę zdejmij z ognia. Odstaw.
Wlej tam ½ szklanki mleka i wymieszaj dokładnie na gładką masę.
6. W osobnej misce umieść 3 jajka i ubij je z cukrem na puszystą masę przy użyciu miksera.
Ubijanie powinno trwać około 5 minut.
7. Do kolejnej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodaj ubite jajka oraz masę czekoladową z rondelka.
Wymieszaj łyżką ciasto jedynie do połączenia się składników w jednolitą masę.
8. Przelej masę do tortownicy i wstaw ją (przy pomocy osoby dorosłej) do piekarnika.
9. Ciasto powinno piec się około 35 minut.
10. Śmiało można jeść wypiek po ostudzeniu.
Smacznego

Kruche ciasteczka maślane

Są szybkie do zrobienia, przyjemnie się je „chrupie” i wszyscy je uwielbiają,
a podaje z dżemem i ciepłą herbatą są wspaniałą przekąską w chłodne jesienne
popołudnia.

Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
 500g mąki pszennej
 1 kostka miękkiego masła
 3 duże jajka
 1 szklanka cukru
 1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
 1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Do miski wrzuć mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a następnie masło
2. Całość mieszamy, aż do uzyskania konsystencji kruszonki – uwaga – możemy robić to
ręcznie lub używając miksera kuchennego
3. Następnie dodajemy jajka i śmietanę
4. Całość jeszcze raz miksujemy
5. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je do grubości ok. 5 milimetrów
– patrz filmik
6. Następnie przy użyciu wykrawaczki (jeśli jej nie mamy – wycinamy różne wzory sami)
7. Po wyrobieniu ciasta (powinno mieć konsystencje miękkiej plasteliny) zawijamy w folię
spożywcza i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
8. Gotowe – wycięte ciasteczka – przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia
Ciasteczka pieczemy w temperaturze Zimne ciasteczka możemy przełożyć do słoika lub puszki.
Zachowują one trwałość przez około kilka tygodni.
180 0 C bez termo obiegu. Przez około 10 minut
Sposób przygotowania ciasteczek znajdziecie w filmiku – link zamieszczony poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=asqpmSm_Sow&list=WL&index=1
Mam dla Was propozycję przygotowania


„Szarlotki z jabłkami na patelni”.

 

Wspaniałe propozycja dla osób lubiących ciasta z owocami.

   

Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
 150g cukru
 80g oleju roślinnego lub 100g miękkiego masła
 3 jajka
 100ml mleka
 300g mąki
 16g proszku do pieczeni
 2 duże jabłka
Sposób przyrządzenia:
1. Do miski wrzuć jajka, cukier, dodajemy olej (ewentualnie masło), następnie wszystko
dokładnie mieszamy – patrz filmik
2. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia – a następnie przesiewając przez sito dodajemy
do miski
3. Jabłka dokładnie obieramy ze skórki i kroimy w podłużne plasterki.
4. Spód patelni należy dokładnie nasmarować masłem, następnie posypać cukrem
5. Na tak przygotowanej patelni ułóż plasterki jabłek, a następnie wlej uszykowane ciasto
6. Piecz na małym ogniu przez około 20 minut
7. Odwróć ciasto na patelni i piecz ponownie około 5 minut
8. Ciasto przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem dla smaku.
Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy
https://www.youtube.com/watch?v=fOKQsKlyLUs

 


„Naleśniki z serem”
Są szybkie do zrobienia i wszyscy je uwielbiają. Podany przepis będzie dotyczył 6 naleśników

Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
 200g mąki pszennej
 400ml mleka
 2 jajka
 1 łyżeczka cukru waniliowego i szczypta soli
Farsz serowy:
 300-400g twarogu - może być chudy, półtłusty lub tłusty
 4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego typu greckiego
 2 łyżki stołowe cukru
 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz garść rodzynek
 Nie zapomnij o oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wrzuć mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy, jajka oraz mleko (nie może być
zimne z lodówki – składniki łączymy za pomocą miksera do czasu aż nie będzie grudek –
patrz filmik
2. Ciasto odstawiamy na około 30 minut
3. Ser rozdrabniamy widelcem w misce
4. Do sera dodajemy jogurt – jego ilość zależy od tego jak wilgotny ma być ser
5. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i rodzynki – dokładnie wszystko mieszamy
6. Naleśniki smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Naleśniki smażymy z obydwu
stron
7. Na usmażone naleśniki nakładam ser i równo rozsmarowuję. Następnie naleśniki
składamy w chusteczkę lub zwijamy w rulonik
8. Tak przygotowane naleśniki obsmażamy na patelni z obydwu stron na złoty kolor
9. Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy
https://www.youtube.com/watch?v=fOKQsKlyLUs