Makaronowa sałatka
Propozycja na smaczną, sycącą sałatkę makaronową bez mięsa, za to z użyciem tofu.
Tofu znajdziecie prawie w każdym sklepie – możecie wybrać wersję wędzoną.
Smaczna alternatywa dla mięsa!
Sałatka jest sycąca i nadaje się na kolację.
Potrzebujemy:
- 200 g makaronu w kształcie kokardek
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- Kostka tofu – zwykle jest to 180 g
- 5 łyżek słonecznika łuskanego
- Przyprawy : papryka słodka, łyżka musztardy, 2 łyżki ketchupu, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki zalewy z pomidorów, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, łyżka oliwy, ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie :
- Wyjmij garnek, nalej do niego wody.
Przy pomocy dorosłej osoby zagotuj wodę. Posól wodę (1 łyżeczka soli). Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Poproś osobę dorosłą o odcedzenie makaronu.
Wspólnie przelejcie go zimną wodą i zostawcie na durszlaku, by woda ociekła.
Przełóż makaron do miski.
- Wspólnie z osobą dorosłą na suchej patelni upraż słonecznik.
Wsyp słonecznik na suchą patelnię i praż na niedużym ogniu, co chwilę mieszając, by się nie przypalił. Słonecznik przełóż z patelni do miski z makaronem.
- Otwórz tofu, odsącz je w ręcznik papierowy.
Pokrój w kostkę – tofu jest miękkie i łatwo się kroi.
- Włóż tofu do miseczki. Wsyp 1 łyżeczkę papryki w proszku, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, szczyptę soli, szczyptę pieprzu. Wymieszaj tofu z przyprawami.
- Na patelni, na której był prażony słonecznik, rozgrzej łyżkę oliwy/oleju. Usmaż tofu.
W razie konieczności – poproś o pomoc osobę dorosłą.
Usmażone tofu niech trafi do miski z makaronem i słonecznikiem.
Sałatka prawie gotowa!
2 łyżki ketchupu, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki zalewy z pomidorów, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżkę musztardy wymieszaj ze sobą, następnie zalej zalewą sałatkę. Dokładnie wymieszaj sałatkę.
Można jeść – ale najlepiej smakuje po 2 godzinach spędzonych w lodówce. Prawda, że proste?
Smacznego!
Jajecznica po polsku
Jest to danie szybkie do zrobienia, pożywne i lubiane przez większość z nas.
Co ważne – od dnia dzisiejszego zawsze będzie nam towarzyszył Kuchcik.
Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
- 200 - 250g boczku parzonego (nie wędzonego)
- 2 kromki razowego chleba
- 6 jajek
- 2 łyżki mleka
- świeży szczypiorek (lub jak w filmiku świeży lubczyk)
- kostkę żółtego sera (może być nawet troszkę zeschnięty)
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w drobną kosteczkę usuwając wcześniej z narożników grubą skórę – patrz filmik.
- Pokrojony boczek wrzuć na zimna patelnię, a następnie połóż ją na kuchenkę.
- Gdy boczek się będzie wytapiał kromki razowego chleba pokrój w kostki (nie za drobne) – patrz filmik.
- Na delikatnie wytopiony i zrumieniony boczek wrzuć pokrojony w kosteczkę chleb – pamiętaj aby co jakiś czas należy zamieszać zawartość patelni.
- W międzyczasie wbij jajka do miseczki – pamiętaj o tym żeby we wbitych jajkach nie było żadnego kawałka skorupki (może popsuć przyjemność spożywania jajecznicy), a następnie dodaj 2 łyżki stołowe mleka.
- Jajka z mlekiem należy dokładnie wymieszać.
- Następnie wlewamy jajka na patelnię. Zawartość dokładnie mieszamy łopatką.
- Gdy jajka będą „ścięte” przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem (nie przesadzaj z solą – boczek jest słony).
- Jeśli lubisz – możesz zetrzeć kawałek sera na jajecznicę.
Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek lub lubczyk.
Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy
https://www.youtube.com/watch?v=IiR0Mbqtj-Q
Omlet ze szczypiorkiem
Jest to danie szybkie do zrobienia, treściwe i sycące, a ponadto wszyscy je uwielbiają.
Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypiorek
- kawałek masła
- 30g sera w kostce
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli – dokładnie wymieszaj - patrz filmik.
- Na rozgrzana patelnię połóż kawałek masła dokładnie je rozpuszczając.
- Gdy masło będzie rozpuszczone wlej na patelnię masę jajeczną.
- Następnie zetrzyj na masę jajeczną kawałek sera – ilość dowolna wg. uznania.
- Gdy ser będzie już stopiony posyp omlet pokrojonym szczypiorkiem.
- Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy:
https://www.youtube.com/watch?v=SpNU8gzHRBA
Kotleciki ziemniaczane z boczkiem
W chłodny jesienny dzień będą miłym daniem do długim spacerze.
Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
- 800g ziemniaków
- 1 i ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków oraz 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 duża marchewka
- 100g cebuli
- 200g boczku (surowy lub wędzony)
- 100g twarogu
- 3 gałązki zielonej cebulki
- Śmietana 30%
Sposób przygotowania :
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka w celu ugotowania (pamiętaj osolić ziemniaki). Po ugotowaniu posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem. Następnie ugniatamy
- Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę, tak samo cebulę oraz boczek
- Całość smażymy przez około 10 minut, aż boczek się zarumieni , a warzywa będą miękkie
- Następnie dodajemy do purre ziemniaczanego z twarogiem i poszatkowaną zielona cebulką i dokładnie mieszamy
- Kiedy dokładnie wymieszamy z purre formujemy kotleciki i obtaczamy z mące, a następnie zasmażamy na patelni 3-5 minut z każdej strony
- Kiedy są już gotowe i ułożone na talerzu do smaku możemy dodać śmietanę
Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy – Uwaga – zawiera także przepis na pyszne poduszeczki ziemniaczane z sosem oraz placki ziemniaczane solo (dla chętnych)
https://www.youtube.com/watch?v=gJgGOh12Ob0