Spis treści

 

Makaronowa sałatka

Propozycja na smaczną, sycącą sałatkę makaronową bez mięsa, za to z użyciem tofu.

Tofu znajdziecie prawie w każdym sklepie – możecie wybrać wersję wędzoną.

Smaczna alternatywa dla mięsa!

Sałatka jest sycąca i nadaje się na kolację.

Potrzebujemy:

  • 200 g makaronu w kształcie kokardek
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • Kostka tofu – zwykle jest to 180 g
  • 5 łyżek słonecznika łuskanego
  • Przyprawy : papryka słodka, łyżka musztardy, 2 łyżki ketchupu, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki zalewy z pomidorów, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, łyżka oliwy, ½ łyżeczki czosnku granulowanego

Wykonanie :

  1. Wyjmij garnek, nalej do niego wody.

Przy pomocy dorosłej osoby zagotuj wodę. Posól wodę (1 łyżeczka soli). Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

  1. Poproś osobę dorosłą o odcedzenie makaronu.

Wspólnie przelejcie go zimną wodą i zostawcie na durszlaku, by woda ociekła.

Przełóż makaron do miski.

  1. Wspólnie z osobą dorosłą na suchej patelni upraż słonecznik.

Wsyp słonecznik na suchą patelnię i praż na niedużym ogniu, co chwilę mieszając, by się nie przypalił. Słonecznik przełóż z patelni do miski z makaronem.

  1. Otwórz tofu, odsącz je w ręcznik papierowy.

Pokrój w kostkę – tofu jest miękkie i łatwo się kroi.

  1. Włóż tofu do miseczki. Wsyp 1 łyżeczkę papryki w proszku, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, szczyptę soli, szczyptę pieprzu. Wymieszaj tofu z przyprawami.
  2. Na patelni, na której był prażony słonecznik, rozgrzej łyżkę oliwy/oleju. Usmaż tofu.

W razie konieczności – poproś o pomoc osobę dorosłą.

Usmażone tofu niech trafi do miski z makaronem i słonecznikiem.

Sałatka prawie gotowa!

2 łyżki ketchupu, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki zalewy z pomidorów, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżkę musztardy wymieszaj ze sobą, następnie zalej zalewą sałatkę. Dokładnie wymieszaj sałatkę.

Można jeść – ale najlepiej smakuje po 2 godzinach spędzonych w lodówce. Prawda, że proste?

Smacznego!

 

 

Jajecznica po polsku

Jest to danie szybkie do zrobienia, pożywne i lubiane przez większość z nas.

Co ważne – od dnia dzisiejszego zawsze będzie nam towarzyszył Kuchcik.

         

Zdjęcie Wikipedia

Składniki:

  • 200 - 250g boczku parzonego (nie wędzonego)
  • 2 kromki razowego chleba
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • świeży szczypiorek (lub jak w filmiku świeży lubczyk)
  • kostkę żółtego sera (może być nawet troszkę zeschnięty)

 Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w drobną kosteczkę usuwając wcześniej z narożników grubą skórę – patrz filmik.
  2. Pokrojony boczek wrzuć na zimna patelnię, a następnie połóż ją na kuchenkę.
  3. Gdy boczek się będzie wytapiał kromki razowego chleba pokrój w kostki (nie za drobne) – patrz filmik.
  4. Na delikatnie wytopiony i zrumieniony boczek wrzuć pokrojony w kosteczkę chleb                – pamiętaj aby co jakiś czas należy zamieszać zawartość patelni.
  5. W międzyczasie wbij jajka do miseczki – pamiętaj o tym żeby we wbitych jajkach nie było żadnego kawałka skorupki (może popsuć przyjemność spożywania jajecznicy), a następnie dodaj 2 łyżki stołowe mleka.
  6. Jajka z mlekiem należy dokładnie wymieszać.
  7. Następnie wlewamy jajka na patelnię. Zawartość dokładnie mieszamy łopatką.
  8. Gdy jajka będą „ścięte” przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem (nie przesadzaj z solą – boczek jest słony).
  9. Jeśli lubisz – możesz zetrzeć kawałek sera na jajecznicę.

Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek lub lubczyk.

Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy

https://www.youtube.com/watch?v=IiR0Mbqtj-Q

 

Omlet ze szczypiorkiem

Jest to danie szybkie do zrobienia, treściwe i sycące, a ponadto wszyscy je uwielbiają.

 

 Zdjęcie Wikipedia

Składniki:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypiorek
  • kawałek masła
  • 30g sera w kostce

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli – dokładnie wymieszaj - patrz filmik.
  2. Na rozgrzana patelnię połóż kawałek masła dokładnie je rozpuszczając.
  3. Gdy masło będzie rozpuszczone wlej na patelnię masę jajeczną.
  4. Następnie zetrzyj na masę jajeczną kawałek sera – ilość dowolna wg. uznania.
  5. Gdy ser będzie już stopiony posyp omlet pokrojonym szczypiorkiem.
  6. Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy:

https://www.youtube.com/watch?v=SpNU8gzHRBA

 

Kotleciki ziemniaczane z boczkiem

W chłodny jesienny dzień będą miłym daniem do długim spacerze.

Zdjęcie Wikipedia

Składniki:

  • 800g ziemniaków
  • 1 i ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków oraz 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 duża marchewka
  • 100g cebuli
  • 200g boczku (surowy lub wędzony)
  • 100g twarogu
  • 3 gałązki zielonej cebulki
  • Śmietana 30%

 Sposób przygotowania :

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka w celu ugotowania (pamiętaj osolić ziemniaki). Po ugotowaniu posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem. Następnie ugniatamy
  2. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę, tak samo cebulę oraz boczek
  3. Całość smażymy przez około 10 minut, aż boczek się zarumieni , a warzywa będą miękkie
  4. Następnie dodajemy do purre ziemniaczanego z twarogiem i poszatkowaną zielona cebulką i dokładnie mieszamy
  5. Kiedy dokładnie wymieszamy z purre formujemy kotleciki i obtaczamy z mące,  a następnie zasmażamy na patelni 3-5 minut z każdej strony
  6. Kiedy są już gotowe i ułożone na talerzu do smaku możemy dodać śmietanę

Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy – Uwaga – zawiera także przepis na pyszne poduszeczki ziemniaczane z sosem oraz placki ziemniaczane solo (dla chętnych)

https://www.youtube.com/watch?v=gJgGOh12Ob0