Strona 3 z 33
Dietetyczny gulasz
|
SKŁADNIKI:
- 500 g piersi z kurczaka
- 4 czerwone papryki 800 g
- pół marchewki 50 g
- 1 cebula 200 g
- przecier pomidorowy 60 g
- łyżka oliwy 10 g
- sól, pieprz, papryka w proszku, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
- 160 g kaszy gryczanej (suchej) lub ryżu brązowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Kurczaka pokrój na małe kawałki, dopraw przyprawami oraz dodaj liście laurowe i ziele angielskie i podsmaż na oliwie na patelni teflonowej.
- Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, starta na tarce marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
- Zalej małą ilością wody.
- Duś, aż papryka będzie miękka i powstanie z niej sos.
- Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
- Podawaj z kaszą lub ryżem.
Wartości odżywcze przygotowanego posiłku dla 5 osób: