Spis treści

 

Pierniczki

Rozpoczęliśmy Adwent.
To idealny moment, by podsunąć Wam przepis na pierniczki. Jest nieskomplikowany i wielokrotnie
przetestowany, wyciągnięty ze starego przepiśnika mojej babci. Składniki są łatwo dostępne, a
przygotowanie ciasteczek na pewno przysporzy Wam wiele radości.
Potrzebujemy:
 2 szklanki mąki pszennej
 2 łyżki miodu
 1 opakowanie przyprawy do piernika – standardowo opakowanie ma 20 gram
 ½ szklanki cukru do wypieków
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ¼ szklanki letniego mleka
 1 jajko
 2 łyżki masła
 foremki do wycinania pierniczków
Wykonanie :
Na początku umyj ręce, przygotuj składniki, włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni.
Pamiętaj, że zawsze możesz poprosić o pomoc osobę dorosłą.
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę.
2. 2 łyżki miodu podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. W razie konieczności – poproś o
pomoc osobę dorosłą.
3. Przelewamy miód do mąki i mieszamy. Dodajemy cukier, sodę, przyprawę do pierników.
4. Mieszamy całość, dodajemy masło oraz jajko.
5. Zagniatamy i powoli do masy dodajemy po jednej łyżce letniego mleka.
6. Dodajemy mleko aż ciasto będzie przypominało nam ciasto kruche.
7. Dokładnie wyrabiamy ciasto kilka minut.
8. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra na poprószonej mąką stolnicy.
Wycinamy z ciasta kształty foremkami.
Pierniczki powinny piec się w w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Można je wcześniej posmarować roztrzepanym jajkiem – nie jest to jednak konieczne.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.