Proponuję Wam Street food - w domowym wydaniu czyli Corn dog.
Jest to pyszny i oryginalny pomysł na parówkę w cieście naleśnikowym. Na pewno wszystkim się spodoba oraz przypadnie do gustu. Zaproś na to danie domowników oraz przyjaciół.
SKŁADNIKI SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
|
|
|
MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
|
DODATKOWO
Zdjęcie Wikipedia |
PRZYGOTUJ - drewniane szpadki do szaszłyków, wysokie naczynie, blender ręczny
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Suche składniki ciasta łączymy w wysokim naczyniu i dodajemy do nich mokre składniki. Dokładnie blendujemy na gładką masę, powoli dolewając ciepłą wodę, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.
KROK 2: SMAŻYMY CORN DOGI
Olej rozgrzewamy w garnku do odpowiedniej temperatury, którą sprawdzamy, wrzucając do środka odrobinę mąki – nie powinna brązowieć.
Przekrojone na pół parówki nadziewamy na szpadki, zanurzamy w cieście i smażymy chwilę na złoty kolor.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Marchew i ogórek tniemy obieraczką na cienkie paski i łączymy z sałatą w misce. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone suszone pomidory i porwane liście bazylii.
Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z suszonych pomidorów. Mieszamy i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.
Corn dogi podajemy z sałatką od razu po usmażeniu.
Link do filmiku instruktażowego znajdziecie poniżej:
https://kuchnialidla.pl/corn-dog
Różyczki z ciasta francuskiego
Różyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami oraz żółtym serem to smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska, którą można przygotować z niewielu składników. Jeszcze szybszą w wykonaniu odmianą jest ciasto francuskie z szynką oraz serem żółtym.
Potrzebne składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g surowych pieczarek/szynki
- 100 g sera żółtego
- 1 opakowanie oregano
- ketchup
Sposób przygotowania
- Obrać i oczyścić pieczarki, a następnie pokroić w kostkę. Usmażyć, doprawiając solą i pieprzem, pamiętaj – pieczarki muszą być odpowiednie sługo smażone, tak aby były miękkie. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dalej smażyć wszystko razem.
- Zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach
- Ułożyć starty ser żółty na rozwiniętym cieście francuskim
- Na warstwę sera ułożyć ostudzone pieczarki z cebulką
- Całość posmarować keczupem
- Posypać niewielką ilością oregano
- Całość delikatnie zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższej krawędzi
- Krawędź zwilżyć zimną wodą, aby brzeg ciasta dokładnie się skleił
- Pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały ze sobą (uwaga – w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość)
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (200oC z termoobiegiem). Pieczemy przez ok. 15 minut, do uzyskania koloru złoto - żółtego.
- Po ostygnięciu wykładamy na talerz
SMACZNEGO !
Shakshuka
Na dzisiejszych zajęciach kulinarnych stworzymy przepiękne kolorowe danie kuchni tunezyjskiej. Może śmiało zastąpić tradycyjne śniadanie, obiad bądź kolację a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Będziemy potrzebowali :
- 3 jajka
- Warzywa- pomidory z puszki- najlepiej w wersji obranej i już pokrojonej, pół papryki czerwonej, pół główki cebuli- ja osobiście preferuję czerwoną- jest łagodniejsza w smaku, ząbek czosnku, garść szpinaku
- Olej do smażenia - 3 duże łyżki lub ciut więcej
- Przyprawy: szczypta soli, pieprz, oregano, bazylia
- Deska, nóż, talerz, patelnia
Wykonanie :
Przed przygotowaniem się do pracy umyj dokładnie ręce oraz warzywa.
Kiedy już wszystkie produkty są przygotowane, poproś opiekuna, aby pomógł Ci w pracach kulinarnych.
Na początek przygotuj wszystkie składniki: cebulę pokrój w piórka, a czosnek oraz paprykę w cienkie paski.
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu podsmaż do momentu zarumienienia cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj paprykę. Chwilę podsmaż.
- Wylej na patelnię pomidory z puszki, całość dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami (polecam zioła toskańskie lub oregano i bazylię), przykryj, duś około 5 -6 minut, aż sos się lekko zagęści.
- Dodaj szpinak, wymieszaj, przykryj.
- Po zredukowaniu się szpinaku, zrób w masie pomidorowej „dziurki” i wbij w nie jajka.
- Zmniejsz ogień, dopraw jajka solą i pieprzem.
- Smaż pod przykryciem do momentu, aż białka się zetną, a żółtka będą wciąż mokre.
(https://befitjusteat.pl/przepisy/przepis-na-nieziemska-tunezyjska-shakshuke/).
Poniżej zdjęcie - źródło: https://www.facebook.com/BeFitJustEat/photos/a.994322997390289/1724018624420719/?type=3&theater
Inspiracja: be fit- just eat by Monika Grzelak.
Życzę smacznego!