Strona 2 z 33
|
Sałatka z zielonych warzyw z piklowaną czerwoną cebulą i klasycznym sosem
|
Warzywa :
- Brokuły podzielone na różyczki oraz groszek zblanszuj i zahartuj zimną wodą
- Ogórek, kiwi i jabłko pokrój w dowolny sposób.
- Sałaty rzymską i rukolę podziel na dowolne kawałki.
Marynowana cebula :
- Cebulę pokrój w ćwiartki i rozdziel na łuski.
- Wszystkie składniki marynaty przełóż do garnka i zagotuj. Dodaj cebulę, ponownie zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
Sos :
- Do blendera kielichowego wlej zimną wodę, dodaj ocet, czosnek, cukier, koperek i sos ogrodowy. Wszystkie składniki zblenderuj.
- Następnie przelej do miski, dodaj musztardę i olej. Dobrze wymieszaj rózgą, odstaw na 10 minut i ponownie wymieszaj - wtedy sos się nie rozwarstwi.
Biszkopt szpinakowy :
- Jaja ubij w mikserze
- Szpinak częściowo odsącz (sok ze szpinaku pozostaw)
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą
- Do ubitych jajek dodaj szpinak i przez chwilę miksuj. Dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj pozostawiony sok ze szpinaku
- Ciasto przelej na wysmarowaną tłuszczem blachę i piecz w temperaturze 180⁰C przez około 20-25 minut. Po tym czasie odstaw biszkopt do wystygnięcia.
Podanie :
- Warzywa i sałaty ułóż na talerzu z marynowaną cebulą w dowolny sposób, skrop sosem i posyp kawałkami biszkoptu szpinakowego.
- Udekoruj kiełkami groszku cukrowego