Kwirlejka z choinki

Nadszedł czas rozbierania drzewek świątecznych. Choinkę możemy wykorzystać do wystrugania kwirlejki (mątewki, rogalki, kłótewki, fyrlejki). Kwirlejka służy do kwirlania (rozmącania, mieszania) różnych produktów używanych w kuchni np. zsiadłego mleka, jajek na omlet. Wystarczy odciąć wierzchołek drzewka poniżej pierwszych odrostów, przyciąć je, okorować całość i obrobić gdzie trzeba nożykiem. Takiego zadania podjęli się wychowankowie internatu. W ruch poszły sekatory, noże i papier ścierny. Wszystko zgodnie z przepisami BHP. W powietrzu unosił się aromat świerkowego lasu…W trakcie pracy omówiliśmy zasady życia bez odpadów, czyli ograniczanie zakupów, naprawianie rzeczy, wymienianie się z innymi, dawanie nowego życia przedmiotom, segregowanie śmieci i kompostowanie odpadów. Każda z grup wykonała swoją kwirlejkę, wszystkie przepiękne, oryginalne i niepowtarzalne. Niełatwego zadania wybrania królowej kwirlejek podjął się pan Kierownik. Wygrała grupa w silnym męskim składzie: Antoni, Kacper, Kamil i Michał. Serdecznie gratulujemy! Każdy z nas ma wpływ na stan środowiska naturalnego na Ziemi. Wyrób kwirlejki nie jest skomplikowany, dlatego zachęcamy do wykonania tego genialnego kuchennego gadżetu.

Beata Spychała - Kulma

Małgorzata Kozłowska